Categories
Uncategorized

Trolldays and Trollnights

Trolldays and Trollnights

Høsten 2022 viste jeg utstillingen Trolldays & Trollnights, som jeg har arbeidet med over flere år, i vaktmesterboden i gården hvor jeg bor. Store tekstiler hang i takras-advarselstengene på gata. Inne i den høyloftede vaktmesterboden var skulpturer av trolldeig, speil og tekstil installert sammen med tomme malingspann, saltsekker og et gammelt partytelt. Lav teknomusikk kom fra en høyttaler et sted, en galaxy-lampe var eneste lyskilde og røykmaskinen lagde tåke i rommet. Rommet var mørkt og publikum manøvrerte seg rundt i utstillingen med lommelykt og måtte klatre i høye stiger for å se arbeidene. Alene.

Trolldays & Trollnights var blant annet et bilde på hva som mangler i den vellykkede byen, et sted å trekke seg tilbake fra det strømlinjeformete og som setter fokus på mørket i oss. Det ingen vil vise frem, men som alle har i seg. Vi trenger mørke huler og villnis. Hulemotivet står sentralt i Tor Ulvens forfatterskap, og mange av arbeidene i T&T var omvendte ekfraser basert på hans tekster som ofte er: ekfraser.

Utstillingen var en del av ROM for kunst og arkitektur sin deltagelse ved Oslo Arkitekturtriennale, og var kuratert av Trygve Ohren

Trolldays and Trollnights

Jeg er her inne. Du kan ikke se meg. Jeg lager usynlige ting. De er laget av salt og speil og barn. Det er mørkt i rommet. Barna er i det mørke rommet. Og det er troll. Trollene er inni huler. Der du ikke kan se dem. Trollene tryller. Barna dør. Jeg skifter klær. Det er et skap. Det er et omkledningsrom. Det henger fine klær i rader. Det ligger skitne klær på gulvet. Det er skittent. Det er et lager. Det er en gammel butikk. De solgte røyk. Jeg blir svimmel. Jeg har tatt vitaminer. Jeg har tatt medisiner. Jeg må ta mer. Jeg må til legen. Jeg er syk. Jeg er skitten. Jeg kjøper nye klær. Jeg baker. Det er trolldeig. Det er trolldays and trollnights.

Skapelsesberetninger

Jeg må skrive. Jeg må tegne. Jeg må danse. Det bare kommer ut av kroppen min. Jeg må spy. Jeg må bare få det ut av kroppen min. Jeg må føde. Jeg må føde. Jeg må føde.

Barn redder meg, for jeg redder dem. Enkelt og vakkert.

Jeg blir kald på hendene. Da får jeg en hånd i hver hånd.

Rene barn. Rent sengetøy. Åh kan jeg lagre dem. De vokser. De blir voksne. Jeg blir gammel.

Da jeg var barn ville jeg bli gammel. Få gamle hender. Det er veldig kaldt på hendene nå.

Klumpen i magen er fortsatt inni. Stakkars barna.

De var der inne sammen med den.

Bua I (Omkledningsrom)

Du har ikke lagt merke til det. Eller du vet det er der. Et rom uten begynnelse eller slutt. Tomt og gjengrodd på samme tid. Som et 1800-tallsrom med gobeliner, gardiner, forheng, pidestaller og palmer. Gjengrodd. Eller kanskje bare et tomt lagerrom. 

Det gir jo ingen mening. Men jeg er der inne. Når du går forbi på gata høres skrittene dine. Og når du står utenfor og kysser den du elsker, så hører jeg hva hemmelighetene er.

Bua II (Salt kjempefitte)

Jeg sitter inne i bua. Jeg er her. Jeg eksploderer. Det er ikke mer plass. Trolldeigklumper henger, siger, renner, trykker seg inn i kroker. Trolldeigklumper henger på kjettingene. Til å sutte på. Salt til trøst. Håndtrykket til et barn. Røykmaskinen og lyset beveger seg til musikken. Speilene reflekterer lysene og blir borte i tåka. Det lukter bensin. Mel og salt. Jeg får ikke puste når ingen ser meg. Kvelende atmosfære her. Jeg sitter her inne. Du kan ikke se meg. Hodet sprenges.

Dans le Oblatbakerié

Jeg baker kjøtt. Jeg baker en mann. Jeg baker kjærlighet. Jeg baker uten kjærlighet. Jeg er lei av å bake. Jeg er trøtt. Armene sover. Nybakt blod. Jeg er negativ. 

Jeg skal tynge bøkene ned med ingenting.

Ingenting er ingenting

Nei ikke det. Barnet sier ingenting er ingenting er ingenting er ingenting er ingenting er ingenting er ingenting er ingenting er ingenting er ingenting er ingenting er ingenting er ingenting er ingenting er ingenting er ingenting er ingenting er ingenting er ingenting er ingenting er ingenting er ingenting er ingenting er ingenting er ingenting er ingenting er ingenting er ingenting er ingenting er ingenting er ingenting er ingenting er ingenting er ingenting er ingenting er ingenting er ingenting er ingenting er ingenting er ingenting er ingenting er ingenting er ingenting er ingenting er ingenting er ingenting er ingenting er ingenting er ingenting er ingenting er ingenting er ingenting er ingenting er ingenting er ingenting er ingenting er ingenting

Øyet ditt

-Vet du hva jeg drømte i natt?

-Nei

-Øyet ditt

Nu Moon in Capricorn. Trolldays & Trollnights 2022.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s